Workshopok

Szülésre bocsájó szertartás

A Blessingway, eredetileg egy navajo indián szertartás, amely során megáldották azokat, akik az életükben nagy mérföldkőhöz érkeztek, így kívánva sok szerencsét és kérve áldást az útjukra. A szülésre bocsátó ünnep, egy bensőséges szertartás, ahol a kismama anyatársaival egybegyűlve felkészül a szülésre, az anyává válásra. Ekkor az összetartás, összetartozás, a megáldás, a jókívánságok, a támogatás és az együttérzés erejével indulnak útnak.

A szülés során nem csak a gyermek születik meg és kezdi el új életét a kinti világban, hanem anya is születik egyúttal. Az anyává válás a női életkör egyik misztériuma, maga a beavatódás. Ősi szokások szerint minden életszakaszváltást megünnepeltek, ám a modern felgyorsult világban elszakadtunk a természet körforgásától. A szülésre bocsátó ünneppel emlékezünk arra, hogy szülésre készülő nő egy misztikus folyamaton halad át: életet teremt, világok kapujává válik.

Ezért a szülésre bocsátó ünnep egy szakrális szertartás, ahol a kismamát egy megtartó női kör részeként áldjuk meg és készítjük fel a nagy útra. 

Mikor érdemes eljönnöd?

A várandósságod alatt bármikor részt vehetsz az ünnepen, nem kell hozzá a 3. trimeszter utolsó szakaszában lenned. Ez az ünnep nem arról szól, hogy elbúcsúzol a várandósságtól, hanem arról, hogy kismamák körében együtt, ünnepélyes keretek között ránézzünk arra, hogy hogyan éled meg azokat a változásokat, amiket a várandósság hozott el az életedbe.
Egy megtartó körben tapasztalhatod meg azt, hogy mások is osztoznak az érzéseidben, örömödben. Már magával a várandóssággal elindul egy átalakulási folyamat, amely nem csak a testedben zajlik, ahogy egy növekvő új élet bontakozik ki, hanem fokozatosan átformálja a lelked is.
Ezen a szertartáson megélheted azt, hogy lelassul minden, egy pillanatra megáll, és minden csak rólad szól, minden csak téged ünnepel, azt, hogy az életedben egy új, csodákkal teli fejezet nyílik meg.
És mint minden változáskor, úgy az anyaság felé vezető út is jó, ha vannak mellettünk támogató Nők, akik kísérnek és támogatnak minket ezen az úton.

48871A82-5075-4702-B10A-4C420C7C6408
AB28C10A-68C9-4A52-9451-FF8E4D70C9D5
Mi történik az ünnepen?

Női körben összegyűlünk, és egy rövid ráhangolódás után, kapcsolódva kisbabánkkal, majd egy vezetett nyitókörben hangolódunk anyatársainkra is. Ezt egy rövid mozgásos csoportfeladat követ, ahol megérezhetjük a női közösség megtartó és támogató erejét.
Miközben a vajúdást támogató gyógytea keveréket kortyolgatunk, a gyógynövények és esszenciális illóolajok tárházából elkészítjük saját, személyes fürdősókeverékünket, ami a szülés alatt vagy azt megelőzően segít majd az ellazulásban, megnyílásban.
Lesznek egymásnak készített jókívánság és megerősítő meglepetések, anyaidő, kényeztetés és csupa női finomság. A szertartást a Navajo ima és a közös Anyává avatási ceremónia zárja.
Az ünnep célja, hogy megerősödjön a kismama saját nőiségébe, saját testébe, méhébe és a babájába vetett hite. Hogy feltöltődve pozitív női energiával, jókívánságokkal induljon el az anyává válása útján.

Egyéni szülésre bocsátó ünnepre is van lehetőség:

Ha várandós vagy és szeretnél barátnőiddel és női családtagjaiddal női körben egyéni szülésrebocsátó ünnepet tartani, jelentkezz üzenetben.

„Hálás vagyok ezért az új lényért aki kicsi testben, de nagy lélekben, aki ajándékként került közénk.
Legyek érzékeny a szentségre, ahogy ápolom és tanulok tőle. Adj türelmet. Adj erőt.
És adj bölcsességet és szeretetet, hogy segítsek a babámnak megtanulni a saját dalát énekelni.”

~ Annie Spring ~